semoga berbahagia mendapat rahmat

limpah kurnia Tuhan yg Esa..........

17 December 2010

mengusung hari.........

1 hari, 2 hari lg, da 19 h/b!!... addooiiii... lomaahh betol laa... rase mcm x cuti ponngg,, cepat naauu laa,,, eeeaaaaii... huuhhh.. da habes pon sem 1,,,, alhamdulillah, dgn jayanya tun tempuh pelbagai liku2 sepanjang sem 1 nihh... perrgghhh... meme mengerikan weehh.. xde kenangan manis lgsg hahaaa...

bile final exam ntah tun pon da lupo,, x prasan laa, tupp2 da sem 2.. fullamaakk.... hahaaa... tun suko blaja tp masalah sekarang ni, semangat nak blaja tuh dah hilang, x macam semangat mase study kt pusrawi dulu,,, fuuuuhhhh dulu tun dgn miza guna tulang 4 kerat nih, bersengkang mate nak pehe bab2 anatomy weehhh... psikologi lg.. x tido malam woo, buat nota lg, kirenye pensil x lekang dr tgn ahh! (ceehh,, tipu r kan wha3) meme struggle lee time tuh, dgn dak zati mengadap buku je, yana seharian dok dalam bilik menela'ah buku sampai x sedar da pg ke malam wha3, jgn wat lagu tuhh yana weeiii nnt kami pon x sedar yana bernafas lg or x (dasyat r yana) wha33, dak nisa n ziqa walaupon rilex tp cepat faham (haa yg ni lg dasyat kah3)......

sebelah pg kami study, make pongg nasi goreng tiap2 hari walaupon x sedap make jugak (tun r masak) wha100,,,, sebelah malam pulok kami stdy group kat bawah M.O tu, dok bincang2 pott peett pooottt peetttt sampai ore awam ingat macam ade rusuhan sbb bising, ade sekali tu ore baling sampah dr atas... hahaaa.. x tau laa utk kami ke atau ore tu meme tabiat macam tu.... tenaga pengajar kami yg hebat (naim, mustaqim n mat), dorang teror r bab sns2 ni sbb dorang aliran sns dulu, kami dr aliran lain, agak lambat sikit nk paham sbb anatomy n fisiology tu memang susaaahh,, rumit!! hahahaa,, tp kalau da paham besstt wehhh, bersyukur x terhingga... tq very mch kat naim, mustaqim n mat yg x jemu2 bg tunjuk ajar kt kitorang (chheewwaaahh)... hahaaa.. skarang ni tun x tau la situasi dorang camne, da sem 5 ponn, tun da keluar dulu (sebelum grad), rezeki sampai takat tu... sedihh wwooooo uwwaaaa 


      

 ~~tiba2 lagu amar keluar~~

CEBISAN KENANGAN
UKHWAH YANG TERBINA PERSIS SEKUNTUM BUNGA
MESKIPUN KINI KITA TERPISAH DEMI KASIHNYA
NAMUN CEBISAN KENANGAN KITA
SENTIASA BERMAIN DIBAYANGAN MATA
DETIK WAKTU YANG BERLALU
MENJADI MEMORI KAU DAN AKU

SEWAKTU KITA BERSAMA
SALING SETIA MENIMBA ILMU
TANPA MENGENAL ERTI PENAT JEMU
INGATKAH KAU LAGI

KITA BERSAMA MEMIJAK ONAK DURI
DI TANAH GERSANG MENGUTIP SEMANGAT SUCI
KINI SEGALANYA TERSURAT DALAM SANUBARI
BERSABARLAH DENGAN KETENTUAN-NYA
ADA RAHMAT YANG TERSEMBUNYI
BERTEMU BERPISAH KERANA ALLAH
LUMRAH KEHIDUPAN INSAN BERIMAN
MOGA SAAT NAN INDAH
KU HARAP BERULANG LAGI…


heheee,,, to yana, miza, ziqa, zati n nisa minta maaf banyak2 sekiranya sepangjang tun kt M.O (menara orkid), bese la mate kadang2 salah memandang, mulut kadang2 salah bicare, telinga kadang2 salah mendengar, perbuatan kadang2 terlanjur kihh33,,, emm memang syokk lah ade kawan mcm korang nihh! Sgt seronok! Tringat dak yana cakap “ aku x penah ade kawan macam korang (tun n miza)” sbb kami dr sekolah agma, so, sifat malu tu lebih sikit (ceehhhhh, padahal kite same je yana wha100) lawakk3.... hmmm cite kat pusrawi da hbes,,, tuuuuuuuuuttt.....

sekarang cite kat kuim, xtau la mane p semangat nak blaja tuh! Dalam kelas x fokus, assgmnt menyeleweng, banyak tido dpd study,
bangunnn3 hahaaa,,,, 


makan x tentu (xde zat, camne nak sihat!) arrgghhhhhhh!! reslt fnal nnt xtau le camnee hahahaaa...addooooooiii,, ape sudah jadi... mungkin sbb da tukar cos?? sbb keadaan sekeliling?? rmmte?? perubahan status?? hmmm wallahualam....... ape2 pon tun tengah berusaha kembalikan semangat study tuhh dan tercari2 kat mana silap tun dan ape yg x kena sebenarnye nihh wha100... (mengada2 punya ore)
tun rase kann hati tun ni da gelap laa dgn dosa2.... astaghfirullahalazim....sbb tu tun sia2 kan masa dan peluang blaja tuh... 
Pada saat hati manusia dikuasai oleh "benih-benih kejahatan (fujûr)" maka idea, pola fikir, keperibadian dan seluruh anggota tubuhnya akan menjadi buruk karena mengikuti instruksi-instruksi yang datang dari hati yang dipenuhi dengan "benih kejahatan", sehingga jadilah ia termasuk orang-orang yang merugi karena ia telah mengotori dan mencemari jiwanya dengan selalu menuruti nafsu syahwat..

sebagaimana firman Allah SWT
"Dan sesungguhnya merugilah orang yang mengotorinya. (QS. 91:10)."

bagi manusia yang lebih sering merespon tuntutan nafsu syahwat syaithaniyahnya maka tindakan tercela lagi berdosa itu dengan otomatik memberikan ruang dan mempercepat pertumbuhan serta peluasan "benih-benih kejahatan" sehingga benih ini akan mendominasi hatinya.

Dari Abû Hurairah ra bahwa Rasûlullah SAW bersabda:
"Sesungguhnya orang mukmin, ketika ia berbuat dosa maka (saat itu juga) akan menempel titik hitam di hatinya, jika ia bertaubat dan mencabut (dirinya dari perbuatan dosa tersebut) dan memohon ampunan maka hatinya (kembali) bersih, jika ia menambahinya (dengan perbuatan dosa lagi) maka titik hitam itu bertambah pula di dalam hatinya.



uwwaaa,,, takot kannn... jadi, same2 lah kite kembali ke pangkal jalan... 

heehhee...

No comments: