semoga berbahagia mendapat rahmat

limpah kurnia Tuhan yg Esa..........

30 January 2011

TUHANKU...............

Tuhanku ampunkanlah segala dosaku
Tuhanku maafkanlah kejahilan hambaMu
ku sering MELANGGAR laranganMu dalam sedar ataupun tidak
ku sering MENINGGALKAN suruhanMu walau sedar aku milikMu
Tuhanku ampunkanlah segala dosaku
Tuhanku maafkanlah kejahilan hambaMu
bilakah diri ini kan kembali kepada fitrah sebenar
pagi ku ingat petang ku alpa
begitulah silih berganti
ohh Tuhanku, Kau PIMPINLAH
diri ini yang mendamba CINTAMu
aku LEMAH, aku JAHIL
tanpa pimpinan dariMu.........
sering BERJANJI depanMu
sering jua ku MEMUNGKIRI
pernah MENANGIS keranaMu
kemudian KETAWA semula!
bilakah diri ini kan kembali kpd fitrah sebenar
pagi ku ingat petang ku alpa
begitulah silih berganti
ohh Tuhanku, Kau pimpinlah
diri ini yang mendamba cintaMu
aku LEMAH, aku JAHIL
tanpa pimpinan dariMu
kau PENGASIH kau PENYAYANG kau PENGAMPUN
kpd hamba2 mu
SELANGKAHku kepadamu
SERIBU LANGKAH Kau padaku.........
Tuhan diri ini tidak layak ke SYURGAMu
tp tidak pula aku sanggup ke NERAKAMu
ku takot kepadaMu, ku harap jua pada Mu
moga ku kan selamat dunia akhirat
seperti Rasul dan sahabat



28 January 2011

sgt berat + sgt sebak... hihih

eheemmmm3... sgt x sangka ustaz asyraf hanya sementare kat sini...  walaupun sgt sekejap, tp ilmu yg d sampaikan sgt d fahami dan sgt mantap.... sgt terbaik!

menjadi sgt pelik kerana sampai sem kami, ustaz nak tukar kerja kat UTEM pula hehehee.... mungkin d sana lagi terbaik... proooottt,, sgt kecewaa hahaaa......




sgt keco000hhh!



tadaaaaaaa, sape terer, tun yg mana 1? hahahaaa



eewwaaaaaaaaahhh


ustaz nak bergambar dgn kami! hahaa
asal kecik je kene dok depan, ntah papeee



selamat jalan ustaz....


kami sentiasa mendoakan yg sgt terbaik buat ustaz.... dan kami sgt berterima kasih di atas segala ilmu yg d sampaikan oleh ustaz kpd kami, heheheeee.....

x lupe juga terima kasih d atas pengenalan tentang 'maktabah syamilah' dr ustaz..... sgt best!

semoga Allah merahmatimu dan keluarga ustaz serta anak2 ustaz....


26 January 2011

kembara komuniti


Prroooooooooooooooottt... hari sabtu hari tu ade program amal kat stadium kuim..... xdelah menarik sgt, tp boleh gagah laaaa... hahaaa.... tun dan budak2 lain masuk acara kembara komuniti, memang kembara r! Mencabar weeehhhh.... aktiviti2 dasyat (checkpoint) tuhhh... xpe, biar tun cite pelan2 aktiviti yg x pernah kami buat dlm hidup wha1000... berkesan sampai tua nnt lah kirenya hahaaa... kami d lepaskan pukul 10 lebih, time matahari nak panas terik.... ade 10 group... 1 je group laki (kesiaannn), dan 9 group perempuan, group yg menarik perhatian tun, group dr budak2 syariah, budak2 beriman weehhhh, bertudung labuh semuanya.... tun rase group ni saingan hebat kami.. hahaa... yelaaa budak2 baik (beriman) d mana2 saja Allah sentiasa bersama dan Allah mesti memudahkan depa... haiiissshhh, group tun sorang da busuk (tun la tuh) semua akan kene tempiasnyeee kihhh1000...

 

group tun, ade lg, p mane ntah



haaa, 1 group 12 org


eeee poyosss betol hahaaa... yg baju biru tu ketua kumpulan, checkpoint 1 je semangat, yg ke 2,3,4,5,6 dan seterusnye da pancit hahahaa...

 
okehh da sampai checkpoint 1 (berpandukan anak panah), kami kena buat kraftangan.... emmmm, dgr mcm senang kan, tp kat situ kawasan kelapa sawit, xde bahan sangat, terpana kami dgr urusetia bg arahan... cehhhh... kami x kreatif ponggg tp boleh laaa kalau nak buat main2 tuuuu... wha1000... kraftangan kami, tikar yoooo... x cantik, tp boleh d beri markah lg kah3...



taaaddaaaaaa....


da berjayaaa, kami ke checkpoint 2... haaaaaaa... yg nih ade unsur2 silat... silat gayung pattani.... depa suruh ingat step, kami kena persembahkan apa yg d ajar kpd urusetia silat tersebut d namakan “bunga sembah”... huuhhhhhhh... ade 7 elamen... kami banyak buang masa kat sini laa sebab x de pengalaman dalam silat pattani nihh... huhhhh punye payah nak ingat step! Rumit!! dlm 15 minit kot kami praktis dpt laa jugak sikit2... sampai sekarang tun ingat lg step tuhhh, mcm ni... mule2 qiam, lps tu sedia...

step 1, kaki kiri angkat dan letak ke depan beserta kekuda, tangan kanan keluar separas dgn bahu...
step 2, kaki kanan pula angkat ke depan, tgn kanan ke pinggang, tgn kiri sembah, kaki pusing sikit...
step 3, tgn kiri tepuk kaki kiri, tangan kanan d depakan dr sisi, lepas tu tgn kanan bawa ke pinggang, kaki kiri undur ke belakang, tangan ke depan dahi, lepas tu turun sikit dan sembah dr sisi....
step 4, pandang tepi, tangan masih dlm keadaan yg sama
step 5, silang kaki kanan, tangan bersilang d depan dahi
step 6, kaki kiri ke depan, tgn kanan sembah
step 7, pandang depan, kaki kiri masuk ke dalam dan duduk.... ewwwaaaaahhh hahaa

tok guru dan mak guru mengajar step... mak guru muda tuhhh 20 an, cun, smart dan mantap silat die...

 
hahaaaa... sampai checkpoint 3, kami kena p mintak resepi kat org kampung (area situ jugak)... adoooooiii... last2 jumpe makcik sweet nihh sampai kene lalu titi nak p seberang sana wha3.. kami mintak resepi masak lemak cili padi ikan sembilang fuyyoooooo hehehhh.... da setel...

 
checkpoint 4, kami kena undi, dapat permainan “main guli”... waahhhhh,,, mule2 kena cari guli lps tu cipta 1 permainan... eeeee.... peninggg3... ade pakcik tu ajar kami main guli jenis jentik2.... xpehe tau x... hahahaa... mungkin mainan camtu glamer mase zaman pakcik tuhh... hahahaa... syok laaa jugak.... main je laaaa.....

kemudian checkpoint 5, kena kemas rumah org kampung yg rumahnye ade angsa!!! weehhhhh, angsa kan suke kejar org.. mencabar betol, ingatkan rumah kampung kedah je ade angsa, melaka pon ade, jarang pulak nampak... hahhaaahhaa.... semasa mengemas, mengutip, menyapu, mengaut, dan bla bla blaaa.... mencabar kemarahan pon ade, kami dok mengemas, anak2 makcik tu buat sepah balik, macam kene upah pon ade jugak hahaa,,, kurang asam punya budak... budak2 yg nakal ni x boleh marah2 nanti dorang buat lg, pujuk je x pon tarik perhatian dorang dgn cara lain, tun gunakan kaedah menangkap gambo dorang, cissss ampai memory da full, buat2 je la snap, cakap dgn dorang nanti masuk tv hahaaa baru dok diam sat (sat jaaa)... budak2 boleh laaa kelentong, suruh dorang nyanyi... sporting budak2 ni tp!!!.... punye lee buas, kalah anak buah tun! Budak kecik dlm umur 3 tahun kalau x salah, dok panjat pokok, jatuh tp rilex jee! Eeeee kebal betol... kite yg risau...



bihah! Awat ang x senonoh nihhh hhahahaha

 
lepas tu checkpoint 6, haaaa yg ni jalan jauuuuhh punyaaa,,, boleh tercabut sendi2... kami kena p rumah org kampung yg ade bela kambing!(berdasarkan klu yg d beri)... jalan, jalan dan jaaalaaannn separuh nyawa jumpe jugak, rumah betol2 huluuuu weehhhh.... hahaaa... tp rumah2 kat sini cantik2... biase leee rumah melaka ekkk wha3....haaa da sampai rumah tuan dan rumah kambing, kami d kehendaki menangkap kambing2 yg x bertanda “ok” d badan... perrgghhhhhh... kali pertama dlm hidup! Tanpe ade pengalaman sebelum nihh... inilah aktiviti yg paling “x siuman” sepanjang hidup tun hahahaha... nasib baik tangkap kambing, kalau tangkap kerbau, naya!! kambing2 tu takot kami, kami pon takot kambing... same2 takot hahahaha... akhirnye dpt jugak sekor... org tu suntik ubat (vitamin kot), ciaaann kambing tu, tp demi kebaikan, sabau je laaa ehh kambing... nak sihat kan,, nanti boleh kahwin kan, kan kannn hahhaaa... xde vitamin dlm badan nanti kahwin kene sakit HIV pulak kihhh33


tu diaaaa kambing!

 

Bersepah2 kambing!!



perkenalkan jaguh2 yg berjaya tangkap kambing ni, dr kiri, ayu mai dan bihah hahaa... sedih pulak tgk muke kambing terbabit hiihii


comel kambing2 niii.... urusetia ckp kalau nak markah lebih tangkap lg sekor kambing kat dlm rumah banglo kambing (kandang) perrrrrrrrghhhhh!!! dr jauh da bau kambing, inikan pula masuk rumah beliau??! hahaaaa... pasrah je laaa... alang2 da penat + busuk, teruskan je laaa, dan alang2 da semua tu biaq menang sekali hahaaa... tp saingan hebat kami dgn budak2 beriman tuh.... dalam rumah kambing niii... sempat bergambar dgn anak2 kambing, sgt comel, ade iras2 peah, oppppssss.... peah tau ni mesti suke hahaa.... tgk dr mate kasar, ade la same sikit kah100... kat asrama dulu pon malas mandi, same perangai dah dgn kambing... maklum laaa lahir pon tahun kambing... kehhh100... (kite se geng lee peah wha3) sekarang da tobat kooott, da rajin mandi ekk peah...wink!



Anak kambing ni malu2... hehheee

 
ehhhh... ade rupa laa, sekilas pandang.. kihh3 dua2 cuteeee
 
 

mak kambing x senonoh

 
checkpoint ke 7, buat ala2 cite p ramlee... dlm 1 dulang tu ade cili kering, asam keping, beras, kacang dal, kacang hijau dan ape ntah bahan masakan tuh d campurkan semuanya... kene asingkan dlm 1 dulang yg lain... mak oooiiiiiiiii.... jenuuhhhh.... dgn bau kambing yg apabila semua d gabungkan, jd bau bapak kambing.... d beri mase berapa minit jee ponnn... kami berjaya asingkan semua tu, tp terlebih masa, so d denda... prroooooooooooooottt.........


checkpoint 8, haaaa yg ni kami semua x setuju sbb urusetia lelaki dan semua yg ade kat situ laki... depa suruh jalan gaya model... cisssssssss...ntah pape... lepas tu suruh buat kraftangan ala2 tali pinggang menggunakan daun pokok kelapa... kami belit2 'x reti' je pastu siaaaaapp hahaaa....


fuhhhhh

 
checkpoint 9, x larat dah aihh time nihh... kena buat gaya haiwan pulak.... maluuu wehhh


checkpoint 10, p surau... penamat... alhamdulillah... kene kemas2 je, lagipon memang da tersedia kemas, nak kemas tang mana lg hhahahaaa.... tamaaaaaaatttt....


esok tu kena p stadium nak tau keputusan sapa yg menang,,,, 1 sampai 3 jaa... group kami x hampa... ceeiiiittttt!! tp x kisah pon sebab masuk suka2 (pujuk hati konon) hahaaa.... no 1 dan 2 sape ntah, budak2 beriman tu no 3!! da agak daaa dorang mesti menang hahahaaa.... (jelees3)...

kesan yg tertinggal ; muka tebakaq, lemah lutut, pecah lemak, dan bla blaa blaaa...


21 January 2011

Sakit itu nikmat dan anugerah,,,


huhhhhhhhhh... ingatkan nak stop cite dlm blog nih,,,, tp tiap2 hari ade je perkara2 yg berlaku yg boleh buat kite insaf... Allah maha bijaksana, tiap2 hari Dia bg perkara2 yg berlaku d sertai dgn hikmanya... heheheheeeee... boleh buat kite berpikir, dan membuatkan kite muhasabah diri balik... haaaaaaa jd tun nak cite jugak ahh hhahhaa..... petang td, tun n anak2 kapal (roommate) keluar p pekan hahahaa.... tun nak p pos barang n cari bahan utk asgmnt csc... semasa kami menunggu bas (sambil kumpul duit tambang bas) tibe2........ jennnnnnngg3


berlaku kemalangan dpn mata nihhh! Ya Allah, ngeri weeeeeeehhhh... ade akak tu, study kat kuim jugak.... akak tu dgn kawan die, akak tu terjatuh dpd motor secara tiba2, berguling2... ya Allah... takoooottt.... si penunggang x sedar akak tu terjatuh??! da bawak motor jauh dpd akak yg jatuh tu... kami da kecoh2, baru kawan die perasan kot...! eeeeeeee.... cara akak tu terjatuh macam boleh mengalami luka yg teruk, tun org pertama p tgk (nak jd hero konon wha100, xde lah risaauuu weh)... helmet da terpelanting dah.... purse pon tercampak... bayangkan kalau akak tu x pakai helmet... kepala terhentak... Allahuakbar..... da sampai kat akak tu, ok pulak, luke2 kecil je kat tangan... akak tu masih boleh berkata2 lg mungkin sedang menahan sakit ketika itu... masih lg boleh senyum, masyaAllah senyuman akak tu manisssss, ye laa senyum dlm kesakitan / dugaan kan senyuman yg paling baik dan manis....


hebat akak tuh! Dapat control perasaan..... kami yg tengok nih da gabra... nak bawak p hospital akak tu cakap ok, xde pape.... tp tun ragu2, sbb mase akak tu jatuh, kawan die bawak motor pon agak laju, jd hentakan tu jd kuat, tekanan pd kelajuan tu boleh membuatkan akak tersebut cedera dalaman cheeeeewaaaaaaaaaaaaaaaahhh mcm doktor pencen plakkk wha1000.... da akak tu ckp ok, x jd la bawak p hospital, tp bahaya tuhh kalau2 ade pendarahan dalaman ke... insyaAllah x de pape kot...


dlm kes ni dan kes2 g lain x boleh nak salahkan sape2, nak salahkan kawan die bawak laju? Nak salahkan akak tu duduk x betol?? nak salahkan jalan tu berlopak??? bukaann3... ni takdir Allah... Allah da tentukan akak ni jatuh... habes tu kite nak salahkan Allah???????? jangaaaannn!!! jgn sekali2 berpikir camtu... jangan bersangka buruk pd Allah.... Allah nak bg pahala kat akak tu, atau Allah nak hapuskan dosa2 akak tu, atau Allah nak bg petunjuk kpd akak tu, atau Allah nak bg peringatan kpd kite, atau Allah nak bg akak tu bersyukur sbb d beri peluang utk hidup lg dan macam2 lg...kite x tau rahsia Allah... hanya Allah saje yg tau terbaik utk kite hihi... Alhamdulillah mase tu ade lori kecil terlebih dulu memotong motor yg d pandu, Alhamdulillah akak tu jatuh atas rumput... bayangkan akak tu jatuh atas tar lepas tu lori belakang x sempat break, ya Allah, ngeri..... dan Alhamdulillah akak tu x jatuh dlm parit kihh3.. kalau x jenuh nak berenang (air cetek jeeee) heheee.... cume baju yg d pakai terkoyak... tp Alhamdulillah xde luke yg teruk....


fuuuhhhhhhhh.... trauma sebentar..... hahahaaa... lupe nak tanye name akak 2..... x mengapa akak, semoga sakitmu itu membersihkan dosa2 mu.. InsyaAllah...


Ibnu Qayyim berkata; “hati dan roh boleh mengambil manfaat dr penderitaan dan penyakit yg merupakan urusan yg x boleh d rasakan kecuali jika d dlmnya ada kehidupan... kebersihan hati dan roh bergantung kpd penderitaan badan dan kesulitannya..”


baru tun paham.... paham sikit baru..... paham pasal dunia hahaaa.... dan baru tun tahu ape hikmahnya tun x dapat study cos nursing kihh3.... ade berjuta2 hikmah, tp tun da jumpe 1..... hikmah yg 1 ni pon, membuatkan tun bersyukuuuuurrr dgn keadaan sekarang nih.. fuuhhhhhhhh...


tun doakan kat akak tu... ya Allah, hilangkan sakitnya, dan sembuhkanlah,,x ada yg akan sembuh kecuali Engkau yg menyembuhkan... dgn sembuh yg x menyakitkan... amiiinnn3...


semua akan merasai sakit...

20 January 2011

oren bersalin lg!!



addddoooooooooooooooooiiiii............ ini kucing tun murah rezeki wooooo, d kurniakan ramai anak weeeeeeeehhhh... jenuh laaa dok buang taek2 depaaaaaa.... hahaaa... xpaaa3, kumpul lg anak byk2 naaa oren... tuan ang ni kan baik! (sabo ema sabooo hahaa)....

naseb baik anak2 ang cutee, kalau x da lama tuan ang p lempaq dgn ang2 skali hahaaa...
arrrggggggggggggggggggghhh.....













19 January 2011

seandainya.......



ayat yg d perkatakan d atas mengajar kite suatu petunjuk yg lain, iaitu agar kite menghindari sikap berandaian. Sikap ini selalunya d wakili oleh banyak kata dan kalimat seperti 'andai kata', 'sekiranya', 'kalau', dan lain2 lg (dlm arab atau bi ponn)... tetapi, tidakkah anda perhatikan bahawa semua itu mengarah kpd hakikat yg sama, iaitu penolakan terhadap apa2 yg telah terjadi sambil mengajukan pendapat kite sebagai alternatif yg 'lebih baik' dan seharusnya d ambil (tp sayangnya tidak)... apakah dgn perkataan2 itu beban kite menjadi kurang atau semakin bertambah???

isshhhh3,,, wahai pembaca yg budiman, chhheewwwwaaahhh hahahaa....
sikap2 berandai2 biasanya muncul setelah prasangka buruk terhadap Allah dan sikap mencela terhadap ketetapanNya... ketika ketetapan Allah tidak memberikan kebaikan, 1 prasangka negatif mungkin terlintas dlm hati kite.... dalam prasangka negatif ini, secara sedar atau x telah menyifatkan Allah dgn sifat2 yg buruk dan x layak.... d dalam prasangka tersebut kite mungkin mempersoalkan, memperlekehkan dan memikirkan hal2 yg buruk terhadap ketetapan Allah....

“mengapa Allah menetapkan hal ini?” , “mengapa sy yg harus d timpa musibah seperti ini?” , “d manakah keadilan Allah?” , “adakah Allah telah melupakan dan meninggalkan hambanya ini?”
ini contoh2 prasangka yg terlintas d hati kite sesuatu yg x menyenangkan menimpa diri kite...

setelah berprasangka, kite beralih pula kpd cacian terhadap takdirNya dan ini merupakan kebencian yg bergejolak d dlm hati ataupun umpatan yg keluar dr lisan kite... sikap ini boleh jd muncul dr kebiasaan yg terbentuk sejak kecil atau pd masa jahiliah, sebelum kite hijrah pd keimanan dan amal soleh atau kerana kebodohan kite tentang perihal larangan ini...

oleh itu, seorang muslim perlu memastikan kebiasaannya agar selaras dgn ketentuan Allah dan RasulNya... setelah itu, mungkin akan muncul pd fikiran kite kata2 “seandainya....” dgn munculnya kata2 ini bererti kite hendak menyempurnakan dakwaan kite terhadap ketetapan Allah... “cuba sy yg menangani masalah ini.........” , “kalaulah sy x keluar rumah pg ini..............” dan sebagainya... padahal itu semua x sedikit pon mengubah ketetapan Allah....

mai leeee kite muhasabah diri balik... heheee...

“org mukmin yg kuat lebih baik dan lebih d cintai Allah dpd org mukmin yg lemah dan pd masing2 terdapat kebaikan.... raihlah apa yg bermanfaat bgmu,
minta tolonglah kpd Allah dan
jgn bersikap lemah....
jika engkau d timpa sesuatu, jgn berkata, “andai sy berbuat begini pasti akan begitu.” tp katakanlah, “Allah telah mentakdirkannya dan apa yg d kehendakiNya pasti terjadi.” kerana sesungguhnya kata 'seandainya' membuka perbuatan sitan.... (hadis riwayat muslim)



betol ke minum tongkat ali boleh jd kuat? hahaaa
nak try r

17 January 2011

Padahal itu baik bagimu...



semua org bercita2 nak p haji...

ikuti kisah dr buku syed alwi alatas... hehee perhatikan kisah Muwaffaq d bawah ini.

Dia seorang miskin yg begitu mengimpikan untuk pergi menunaikan haji, namun setelah wangnya terkumpul, dia kemudiannya terhalang untuk memenuhi keinginannya. Sesiapa pon tidak akan suka berhadapan dengan situasi seperti ini, tetapi adakah ini merupakan sesuatu yg buruk bg Muwaffaq? Kisah Muwaffaq ada hikmah yg sangat besar untuk menjadi perhatian kpd kite semua. Kisah ini d tuturkan oleh seorang ulama bernama Abdullah bin Mubarak. Pada suatu masa ketika Abdullah bin Mubarak sedang menunaikan haji, dia tertidur d Masjidilharam dan dia bermimpi melihat dua malaikat turun dr langit lalu yg satu berkata kpd yg lain, ;

berapa ramai orang2 yg berhaji pada tahun ini?”

enam ratus ribu.” jawab yg lain.

Lalu dia bertanya lg, “berapa ramai yg d terima?”

jawabnya, “tidak seorang pun yg d terima, hanya ada sorang tukang sepatu dr Damsyik bernama Muwaffaq. Dia tidak dapat menunaikan haji, tetapi d terima hajinya, semua yg haji pada tahun itu d terima dgn berkat hajinya Muwaffaq.”

ketika Abdullah bin Mubarak mendengar percakapan itu, maka terbangunlah dia dr tidurnya dan terus berangkat menuju Damsyik mencari org yg bernama Muwaffaq itu sehingga dia sampai ke rumahnya. Ketika d ketuk pintunya, keluarlah seorang lelaki dan segera dia bertanya namanya. Org itu pon menjawab, “Mawaffaq”.

Lalu Abdullah bin Mubarak menceritakan mimpinya dan bertanya padanya, “kebaikan apakah yg telah engkau lakukan sehingga mencapai darjah yg sedemikian itu?” jawab Muwaffaq, tadinya aku ingin menunaikan haji tetapi tidak dapat kerana keadaanku, tetapi mendadak aku mendapat wang tiga ratus dirham dr pekerjaanku membuat dan membaiki kasut, lalu aku berniat menunaikan haji pada tahun ini. Pada saat itu isteriku sedang hamil, maka suatu hari dia terbau akan bau makanan dr rumah tetanggaku dan ingin mencubit rasa makanan itu. Aku pon pergi ke rumah jiranku itu dan menyatakan tujuanku kpd nya.”

jiranku kemudiannya menjelaskan, “aku terpaksa membuka rahsiaku, sebenarnya anak2 ku sudah 3 hari tidak makan kerana itu aku keluar mencari makanan utk mereka. Tiba2 terjumpalah aku dgn bangkai himar d suatu tempat, lalu aku potong sebahagiannya dan bawa pulang utk d masak. Adapun makanan ini halal bg kami dan haram untukmu.” ketika aku mendengar jawapan itu, aku segera kembali ke rumah dan mengambil wang tiga ratus dirham dan ku serahkan kpd jiranku td sambil menyuruhnya membelanjakan wang tersebut utk keperluan anak2 yatim yg ada dlm jagaannya itu. “sebenarnya hajiku adalah d depan pintu rumahku.” demikian Muwaffaq menutup kisahnya.

Begitulah kisah Muwaffaq, walaupon terhalang dr menunaikan haji padahal dia telah mengimpikannya selama bertahun2. Namun, apa yg tidak menyenangkan itu ternyata membuahkan kebaikan bg nya. Malah itu bukan hanya baik bg Muwaffaq seorang. Muwaffaq yg tidak pergi haji, d terima hajinya dan menyebabkan seluruh jemaah haji pada tahun itu d terima hajinya oleh Allah. Pada kes Muwaffaq, Allah memberitahukan keutamaan yg d peroleh melalui mimpi seorang ulama. Padahal ada begitu banyak kejadian d dalam hidup kite ini d mana kite tidak mengetahui hikmah d sebalik peristiwa2 yg kite alami. Sekiranya Allah tidak memberitahu rahsia d sebalik batalnya perjalanan haji Muwaffaq apakah agaknya yg akan d rasakan oleh Muwaffaq dan mereka yg tahu tentang beliau? Muwaffaq mungkin merasa sedih kerana tidak jadi pergi menunaikan haji. Isterinya pon mungkin ikut bersedih kerana suaminya tidak dapat menunaikan haji. Org2 lainnya mungkin akan kasihan dgn nasib Muwaffaq. Tapi apa hendak d kata kerana semua telah d gariskan oleh Allah dan Allah memerintahkan org2 beriman utk beriman terhadap ketetapanNya “supaya kamu jangan terlalu sedih terhadap apa2 yg menimpamu.” apakah penjelasan dan pelajaran dr al Quran tidak memiliki dasar? Tidakkah kisah Muwaffaq d atas menjadi salah satu bukti dr ajaran yg indah ini?

Tamat..... teringat pula kisah seorang anak lelaki yg sangat rapat dgn ibunya.... 1 hari, ibunya telah berkata kpd anaknya tentang hajatnya yg teringin nak p Mekah utk menunaikan haji, dgn nada bergurau sahaja tetapi berkesan kat dlm hati anaknya itu... nak p Mekah sudah tentu memerlukan duit yg banyak, mereka pula dr keluarga yg biasa2 saje.... anak lelakinye pon mula mengumpul duit sikit demi sedikit.... walaupon mengambil masa yg agak lame tp anak lelaki die nekad utk membawa ibunya pergi menunaikan haji 1 hari nanti.... makin hari makin banyak duit yg d kumpul oleh anak lelaki tersebut.... setelah hampir setahun berlalu, tanpa d duga, dan sudah d takdirkan oleh Allah.... mereka telah kembali kepada Allah.... d ikuti ayah dan anak perempuannya.... pergi secara berteman dan sepasang... akhirnya duit yg d kumpul oleh anak lelaki itu d gunakan utk kenduri arwah, dan proses2 kematian yg lain... dan duit yg selebihnya d simpan... begitulah kisah anak lelaki yg bernama soleh dan ibunya pula bernama solehah... =)



12 January 2011

rayuan rindu





Rayuan Rindu
Hatiku merayu rindu
Kasihku pada-Mu syahdu
Munajat hamba padamu
Mengharap kasih sayang-Mu

Carilah ilmu mengenal Allah
Tanamkan takut neraka Allah
Semaikan harap syurga Allah
Carilah keredhaan Allah

Rinduku ya Rasullullah
Padamu ya Habiballah
Engkaulah buah hatiku
Engkaulah kekasih Allah

Alangkah indah peribadimu
Tidak tergambar mulia akhlakmu
engkaulah rasul pilihan Allah
Bawa rahmat seluruh alam

My heart is loving You
My heart is just for You
Knowing You... Allah
I will try till get close to You

Let us find the way to know our God
Feel the tortures of hell's fire
Think of pleasures of paradise
Find the way to get Allah's love

Hatiku merayu rindu
Kasihku pada-Mu syahdu
Bertemu Allah yang Esa
Menjadi idaman kalbu

anak soleh @ anak durhaka ?


ANAK SOLEH


kami anak2 mu, ingin memohon restu,
wahai ibuku, wahai ayahku
ampunkan dosa2 ku
wahai ibuku wahai ayahku
redhakan akan diriku...

wahai tuhanku, kasihi daku
kasih ibu ayahku
wahai tuhanku rahmati daku
rahmati ibu ayahku

selamatkan mereka dari azab neraka
dan bencana dunia
hubungkan mereka dgn taliMu
amin ya robbal 'alamin....

wahai tuhan limpahkan hidayahMu
utk ayah dan ibuku
wahai tuhanku berkati daku
berkati ibu ayahku
sayangilah mereka, seperti mana
mereka menyayangiku
dan mengasihiku waktu kecilku
tak terbalas budi jasanya

wahai ibuku wahai ayahku
didiklah anak2 mu
moga menjadi penyejuk di mata
penawar resah hatimu
ampunkan segala keterlanjuranku
halalkan makan minumku
doa kan semoga aku selamat dunia dan di akhirat


ANAK DURHAKA

cukup azabnya ibu mengandung
bulan berjalan hari d hitung
ibu berserah rugi dan umtumg
kpd Allah meminta tolong

cukup lah bulan dgn harinya
seorang putara d lahirkannya
bidn menyambut dgn lembutnya
hampir si ibu hilang nyawanya

setelah anak kian dewasa
d didik dgn ksh sygnya
d beri ilmu secukupnya
hingga si anak ke puncak jaya

bila si anak sudah beristeri
ibu di buat sebagai abdi
kain dan baju d suruh cuci
makan dan minum di suruh saji

ibu yg malg berdukacite
duduk berendam si air mata
akhirnya ibu menutup mata
atas perbuatan anak durhaka!!

bandingkan lagu anak soleh dgn lagu anak durhaka... hahaaa.... hari tu tun p rumah org tua, dgr taklimat dr pihak yg terlibat, die cakap ade anak yg berjaya / hidup mewah tp hantar mak / ayah ke sini.... issshhh, sedih r pulak cite kali nih... ade yg anak die tu, menantu pulak x suke, jalan akhir hantar mak kat sane.... haiishhhh.... sendiri la pikir, makin pandai makin x pandai rupenye (pehe dok, belit2 r ayat wha3).. makin kaye makin miskin rupenye (miskin berpikir).... ibu boleh jage 10 anak, 10 orang anak nak jage ibunye yg sorang belum tentu boleh.... ape sudah jd... hohooohooo.... nanti anak2 kite buat camtu pulak kat kite... wowowowoooo...



haaaaaa.....tun ade sorang kawan yg tiada mak, dan sorang kawan lg tiada ayah.... sedih betol la... sedih bile org lain dok cite pasal mak / ayah, depa jd x syok... da la rumah jauh, yg sorang dok kedah, yg sorang lg dok selangor... kalau ade masalah, kepada sape depa nak bergantung... huhuuuhuu.. sediihhh3... raye nanti, sape nak beli / buat baju raye kat depa... mesti rase kurang......... uwwaaaaaaa.... macam mane depa boleh teruskan hidup tanpa mak / ayah.... mesti hari2 teringat kat mak / ayah depa... sediihh3... kawan tun bace paper berkaitan dgn ayah pon da menangisss... kat cafe, org ramai lak tu, mesti x boleh control..... soobb3.... 1 hari nanti mesti giliran ampa pulak... tanpa d sangka2... x takot wehhh? Heh heh hehhh... mesti takot kannnn, tun da rase dah.... pedih woooo... selagi mak ayah ampa ade ni kan, haa jage laa baik2... lg baik dpd yg terbaik... kalau dok jauh tu, selalu2 la tipon mak ayah, sebelum orang lain tipon bg tau ampa da x dak mak ayah... jennng3... selalu2 la balik kampung jenguk mak ayah sihat ke sakit... sebelum org lain datang rumah kite bg tau mak ayah ampa da selamat d kebumikan... heeheheee.... ringan2 kan mulut ucap maaf / terima kasih tiap2 hari kat mereka.... sebagai tanda mereka d hargai... usah lee malu2 nak oyak... hehee.....


10 January 2011

'do not pray for easy lives', 'pray to be stronger'.....

Lukisan Alam

Hidup tidak selalunya indah
Langit tak selalu cerah
Suram malam tak berbintang
Itulah lukisan alam
Begitulah aturan Tuhan

Jadilah rumput nan lemah lembut
tak luruh dipukul ribut
Bagai karang didasar lautan
Tak terusik dilanda badai

Dalam sukar... hitunglah kesyukuranmu
Dalam senang... awasi kealpaanmu
Setitis derita melanda
Segunung KurniaanNya

Usah mengaharpkan kesenangan
Dalam perjuangan perlu pengorbanan
Usah dendam berpanjangan
Maafkan kesalahan insan

Dalam diam... taburkanlah baktimu
Dalam tenang... buangkanlah amarahmu
Suburkanlah sifat sabar
Dalam jiwamu itu
Di dalam jiwamu itu...........



hohohooooo... semalam 'hepy' naauuuu, hari ni sedih naauuuu.... addooiii... beginilah hidup.... uuwwaaaaaaaaaaaa.... petang td baru terima surat daripada k. yana, surat daripada tuuuuutttt..... haisshhh... kebanyakan manusia kejam... hahaaa... addooiii....


jom bayau hutang haha

tp hutang tetap hutang....  kena bayauu jugok... nnt mati roh terawang2 kat atas, xmauu, takot... soobb3.... xpe, setel pelan2 hahaaa...



adik da p sekolah! yahooooo... belajaq rajin2 naaaa adik... jadi macammmmmm, jadi macam sape ek, jadi diri sendiri r, baru best, yg penting jangan tiru macam kakak ang yg sorang nih (tun) hahaaa.... begau je lebih.... da la x berfungsi (x memberi kebaikan kat org lain langsung)... hehee.... haaa teringat pulak, nabi bersabda ;

"sebaik2 manusia ialah yg banyak memberi manfaat kepada org lain..."

jd yg terbaik okeh adik?! nnt aku beli ang coklat banyak2, hahaaa....

Andainya kamilah kembali
Menyahut panggilan Ilahi
jage lee diri baik2
doakan kami d sana.. heheheee



*tun


Firman Allah ; “seseungguhnya manusia diciptakan bersifat keluh kesah lagi kedekut. Apabila dia di timpa kesusahan dia berkeluh kesah dan apabila dia mendapat kebaikan dia amat kedekut.” al Ma'arij <19-21>

astaghfirullahalazim.....

09 January 2011

cinta suci syuhadah di jalan Allah


Sebuah kisah lama yang sudah dilupakan dari ingatan mana-mana manusia, hanya segelintir yang diberi ingatan dan hanya sedikit yang mendapat kesedaran.

"Telah lama berlalu angin bayu yang meniup sayu tetapi kini datang arus kencang menerbangkan segala harapan dan menghilangkan segala kekuatan apakah keteguhan hati masih dapat menandingi ujian berliku yang dibina oleh manusia iblis yang durjana ?"

Epilog Kisah
Membaca Surat dari Ukhti Fatimah dari penjara Abu Gharib di Iraq yang baru sampai kepada saya beberapa malam yang lalu membuatkan saya sedih dan terharu dan terdiam pilu. Sekalipun surat ini sudah berlalu lama namun ianya baru sampai ke sisi saya dan ingin saya menyelamatkan mereka walau dengan harga nyawa saya dan ingin saya pinangi wanita muslimah yang diperkosa dan dianayai oleh musuh Allah tentera kafir Amerika di penjara Abu Gharib.



Fatimah Martryed In Abu Ghraib Prision In Resistance Attack That
Takes Heavy US Toll



Jan 10, 2005 By Muhammad Abu Nasr, Free Arab Voice and Omar Al-Faris
JUS; Published In Arabic By Islam Memo

Resistance forces fired a rocket barrage at the US Abu Ghraib prison
camp west of Baghdad. A correspondent for Mafkarat al-Islam in
Baghdad said that the attack took place at 1 am Friday and that a
variety of rockets, including the powerful Ababil and the Grad were
used in barrage that lasted more than
15 minutes.

The barrage left four Iraqis dead, as well as the Iraqi woman
prisoner known as Fatimah whose letter, smuggled out of the prison
two weeks ago, sent shock waves around the Muslim world outrages as
it disclosed many horrid details of US forces gang raping female
prisoners and regularly perpetrating other abuses e against the
prisoners in the ill-reputed facility. Friday's barrage also
severely wounded another 22-year old Iraqi woman.

An Iraqi who works at the Abu Ghraib prison camp told Mafkarat al-
Islam that more than 68 US troops were killed in the bombardment as
that the rockets specifically struck their barracks. But just one
night before the attack, the Americans had moved more than 500 Iraqi
prisoners to the east side of the prison, resulting in the death of
many of them.

Allawi police brought the body of Fatimah to her home in the adh-
Dhahab al-Abyad village in the Abu Ghraib area, 45 km east of
Fallujah. The correspondent wrote that because of the family's
psychological condition at the time, he was unable to interview
them. Their neighbor, however, spoke to the reporter.

Fatimah's eldest brother, who is one of the mujahideen whom the
occupation forces are searching for, spoke in the mosque Thursday at
the nighttime prayer said "Praise be to God" with tears in his eyes.
Everyone in the mosque witnessed him saying 'Oh God take her soul!
Oh God this is a shame so please cleanse it! You are the All-
Powerful! You are the All-Powerful! You are the All-Powerful!' Then
after the prayer, one of the worshippers came up to him and
remonstrated him for saying, 'Oh God this is a shame so please
cleanse it!' The man told him, 'Say rather, this is an honor, so
raise it up and honor it. It is we about whom the word shame should
be used, not Fatimah. She is the most honorable, purest, and
cleanest of girls. I ask you for her hand in marriage after she gets
out of prison, God willing.'"

The neighbor went on, saying, "Fatimah's brother and his fighting
detachment carried out more than 50 rocket attacks on the prison
before and after her letter came out. Every day they would hunt down
a car or two belonging to the occupation forces. His name became
famous among them in this area, as famous as that of al-Zarqawi."

The neighbor's wife told the correspondent, "a month before her
arrest Fatimah distributed candy and 'brides' fingers' an famous
Iraqi folk delicacy to the people on her street because she finished
memorizing 13 of the 30 sections of the Qur'an. She told the
women, "after memorizing Surat al-Baqarah, the rest of the Qur'an is
easy to memorize. Give me three more months and you'll see who's
better, me or Shaykh Khalid.'" (Shaykh Khalid is the imam of the
mosque in the neighborhood where Fatimah lives.)

The neighbor wife says of Fatimah: "she used to be shy about
everything. I remember once she was with the women at a wedding
party for one of the local young people, and the other girls all
asked her to take off her veil because there weren't any men around,
but she refused to, because she was so shy."

Fatimah's funeral took place at 1pm today, Friday, the Mafkarat al-
Islam correspondent reported, to the sound of exultant cries of
Allahu akbar! [God is greatest!] and the Muslim creed "there is no
God but God!" Fatimah's brothers and father were not there for the
funeral, however, because they are all wanted by the occupation
forces, and the Americans surrounded the whole area of funeral -
from Fatimah's home to the cemetery - and kept everyone under close
surveillance.

The medical report concluded that Fatimah was struck fatally in the
head during the bombardment. The blow killed her instantly.

At the time the correspondent sent his report at 8:30 pm Friday,
Mecca time, white flags - the sign of a martyr, were flying over the
Fatimah's house. Local people stayed in the house to receive
condolences from mourners on behalf of the family. It was as if
Fatimah were saying from her grave to all the mourners:

How can you find sweetness when life is bitter?
How can you find pleasure when humanity is enraged?
If your desire is true then everything [else] is insignificant,
And everything on the dust is but dust.

Fatimah lies in the al-Karakh Islamic cemetery west of Baghdad. The
mourners put a date palm frond on her grave so that she might remain
in people's memory even as the hot daytime sun dries up the palm
leaves.

In case you missed it, here is Fatimah's original letter, smuggled
out of Abu Ghraib and published throughout Muslim press and on JUS
December 18, 2004. the letter speaks for itself. (23/12/04 [28th] in
this yahoogroup - the attack seems 2 b on the 18th)

ABU GHRAIB PRISON ATTACKED IN RESPONSE TO "FATIMA'S LETTER".

Dec 21, 2004
By Khadija Abdul Qahaar, JUS And Muhammad Abu Nasr, Free Arab Voice

At approximately 12:25pm on Saturday, resistance fighters waged an
unprecedented assault on the Abu Ghraib prison camp south of Baghdad.
The assault was sparked by a letter from a female prisoner named
Fatima that fueled some Muslim fighters into action.

Fatima's letter, a hand written document, was recently smuggled out
of Abu Ghraib. Fatima is the sister of one of the celebrated
Resistance fighters in the area. US occupation forces raided his
house some time back but failed to find him, so they took his sister
prisoner in an attempt to force him to give himself up. JUS reported
the incident at the time and it was said that this family is known
for their piety and uprightness.

Here is Fatima's letter as originally published in Arabic by Mafkarat
al-Islam and translated to English by Muhammad Abu Nasr of Free Arab
Voice

Fatima's Letter:
  
"In the name of God, the Merciful, the Mercy-giving. "Say He is God
the One; God the Source [of everything]; Not has He fathered, nor has
He been fathered; nor is anything comparable to Him." [Qur'an, Surat
112 "al-Ikhlas"]

I chose this noble Surah from the Book of God because it has the
greatest impact on me and on all of you and it strikes a particular
kind of awe in the hearts of Believers.

My brother Mujahideen in the path of God! What can I say to you? I
say to you: our wombs have been filled with the children of
fornication by those sons of apes and pigs who raped us. Or I could
tell you that they have defaced our bodies, spit in our faces, and
tore up the little copies of the Qur'an that hung around our necks?
God is greatest! Can you not comprehend our situation? Is it true
that you do not know what is happening to us? We are your sisters.
God will be calling you to account [about this] tomorrow.

By God, we have not passed one night since we have been in prison
without one of the apes and pigs jumping down upon us to rip our
bodies apart with his overweening lust. And we are the ones who had
guarded our virginity out of fear of God. Fear God! Kill us along
with them! Destroy us along with them! Don't leave us here to let
them get pleasure from raping us! It will be an act to ennoble the
Throne of Almighty God. Fear God regarding us! Leave their tanks and
aircraft outside. Come at us here in the prison of Abu Ghurayb.

I am your sister in God (Fatimah). They raped me on one day more than
nine times. Can you comprehend? Imagine one of your sisters being
raped. Why can't you all imagine it, as I am your sister. With me are
13 girls, all unmarried. All have been raped before the eyes and ears
of everyone.

They won't let us pray. They took our clothes and won't let us get
dressed. As I write this letter one of the girls has committed
suicide. She was savagely raped. A soldier hit her on her chest and
thigh after raping her. He subjected her to unbelievable torture. She
beat her head against the wall of the cell until she died, for she
couldn't take any more, even though suicide is forbidden in Islam.
But I excuse that girl. I have hope that God will forgive her,
because He is the Most Merciful of all.

Brothers, I tell you again, fear God! Kill us with them so that we
might be at peace. Help! Help! Help! [Wa Mu'atasima!]" [END]

Subsequently, approximately 100 resistance fighters launched a fierce
attack on the prison, forcing US troops to take cover inside their
barracks within the compound. Fighters pounded the Americans with
barrages of 82mm and 120mm mortar rounds. Large crowds of people
gathered outside, fearful that the bombardment might harm the
prisoners but they were assured by the fighters that they knew the
layout of the prison camp very well.

Mafkarat al-Islam's correspondent in Baghdad reported that the
fighters succeeded in destroying part of the walls of the prison
camp, blasting a hole four meters long in the inner and outer fences
that encircled the camp.

The fate of Fatima and the other woman with her is unknown.

On a final note, an individual responded to Fatima's letter yesterday
on the Ansar site and wrote:

"Sorry, sister, we are not men. Only true men can answer your cry for
help. Men are in a very short supply these days. Sorry again sister."

It is comments like these that speak to the lack of honor and duty
that characterizes many Muslims today. At JUS, we have insisted that
rape has been going on since the occupiers landed their muddy boots
in Iraq, which has for the most part, fallen on dead ears. We feel
great frustration and failure over the receipt of Fatima's letter
because we know there are many more Fatimas being raped in prisons in
Iraq and Afghanistan and many other sisters who are being violated
who are not in captivity. What must we do to make these voices heard
and where are the Muslim men to defend their honor?

In previous times, glory and honor were integrated into the lives of
Muslims as part of the complete system of Islam. For instance, a man
tied the end of that woman's dress to a chair while she was shopping
and when she got up, a portion of her private parts became visible.
She screamed "Wa Mu'atasima", calling for the Khalif himself. The
Khalif wrote this letter to the head of the cross worshipper's state:

"To the dog of Rome, I am coming to you with an army whose front is
at your door and whose rear is right here"

This is honor and glory in action for something much less than rape.
This is an army instead of 100 fighters. Those were the days when
Muslim men could be found.

Bismillahirrahmanirrahiim.

"Say He is God the One; God the Source [of everything]; Not has He
fathered, nor has He been fathered; nor is anything comparable to
Him." [Qur'an, Surat 112 "al-Ikhlas"]

Saya menulis surah Al-Ikhlas ini kerana mempunyai erti yang mendalam
bagi saya, dan menimbulkan getaran di hari orang-orang yang beriman.
Saudaraku mujahidin di jalan Allah? Apa yang dapat kukatakan padamu?

Saya katakan, rahim-rahim kami telah terisi dengan benih akibat
pemerkosaan yang dilakukan oleh keturunan kera dan babi itu. Mereka telah
menodai tubuh kami, meludahi muka kami, dan merobek-robek Al-Quran
untuk digantungkan ke leher-leher kami. Allahu Akbar.

Tidakkah kamu mengerti tentang kejadian yang menimpa kami? Betulkah
kau tidak tahu ini terjadi pada kami? Kami saudaramu, dan Allah akan
meminta tanggungjawabmu tentang kejadian ini kelak.

Demi Allah, tidak semalam pun kami lalui di penjara ini kecuali
mereka mendatangi salah satu dari kami untuk memuaskan nafsu
setannya. Padahal kami selalu menjaga kehormatan kami karena takut
kepada Allah. Takutlah pada Allah! Bunuhlah kami bersama mereka!
Hancurkan mereka bersama kami! Jangan biarkan kami di sini agar
mereka dapat bersenang-senang memperkosa kami, sesungguhnya ini adalah
sebuah perbuatan dosa besar di sisi Allah. Takutlah pada Allah akan
urusan kami. Biarkan (jangan serang) tank dan pesawat mereka.
Datanglah pada kami di penjara Abu Ghurayb.

Saya saudaramu karena Allah. Mereka memperkosa saya lebih dari
sembilan kali dalam satu hari. Dapatkah kamu bayangkan? Bayangkan salah
satu saudaramu diperkosa. Bersama saya ada 13 gadis, semuanya belum
menikah.

Semuanya telah diperkosa didepan mata kami semua.

Mereka melarang kami untuk solat. Mereka mengambil pakaian kami, dan
membiarkan kami telanjang. Saat surat ini saya tulis, seorang
diantara kami telah bunuh diri setelah diperkosa beramai-ramai.
Seorang tentara memukulnya di dada dan paha setelah memperkosanya,
lalu menyeksanya. Gadis itu kemudian bunuh diri dengan memukulkan
kepalanya ke tembok penjara, kerana dia sudah tidak sanggup menerima
ini. Meskipun bunuh diri dilarang oleh Islam, saya memahami
perbuatannya?

Saya hanya berharap, semoga Allah mengampuninya, sesungguhnya Dia
Maha Pengampun.

Saudaraku, saya katakan padamu lagi, takutlah pada Allah. Hancurkan
kami bersama para tentara itu, agar kami bisa beristirahat dalam
damai.

Tolonglah kami, tolonglah kami, tolonglah kami?

..............................................

Alhamdulillah rupanya telah memenangi dan mengatasi saya Al-Akh Abu Muawiyah As-Syimali ra yang telah pun syahid meletupkan dirinya di dalam kereta yang sekaligus berhasil membunuh hampir 20 orang lebih askar Amerika laknatullah selepas membaca surat dari Ukhti Fatimah dari penjara Abu Gharib dan seusai itu membuat keputusan menuntut pembebasan tahanan wanita muslimah Iraq yang berada di dalam penjara Abu Gharib dengan ugutan nyawa dan jihad.

Alhamdulillah beliau telah meminang ukhti Fatimah dengan harga syahid beliau dan saya pastinya sama sekali tidak mungkin dapat mengatasi beliau dalam cintanya yang tulus suci kerana Allah swt. Saya doakan moga Allah nikahkan dan kahwinkan beliau dengan ukhti Al-Karimah Fatimah yang khabarnya juga telah meninggal.

(Pernah disiarkan oleh Al-Jazeera suatu ketika dulu).

Jauh sekali kita di Malaysia dapat berjihad dan berjuang di jalan Allah seperti mereka. Kita mahu tamatkan pengajian di universiti kerana itu masa depan, kita mahu mendapat kerja yang lumayan kerana itu masa depan dan kita mahu mendapat kediaman rumah yang selesa, isteri yang jelita dan suami yang kaya dan juga kita mahu mendapat pekerjaan tetap dan duit saraan pencen yang menjamin masa depan lalu dapat mengisi masa lapang menghadiri ceramah dan kuliah agama sambil pergi menunaikan haji setelah tua lalu mahu dirawat dengan selesa di hospital ketika sakit dan mahu mati dengan mudah dan senang.

Masa depan…apa ertinya masa depan ? Ianya bergantung pada nilai keimanan dan ketaqwaan seseorang dalam menentukan pengertian masa depan pada kehendak masing-masing.

Ibu saya, ketika saya memberitahu kepada beliau bahawa saya tidak mahu ke luar Negara dan mahu menolak tawaran JPA untuk ke luar Negara kerana mahu memilih bidang agama lalu beliau mengatakan kepada saya : “Baguslah moga anakku diselamatkan Allah dari kejahilan dan kerosakan manusia yang tidak beriman”.

Ketika saya memberitahu ibu saya bahawa saya tidak mahu ke universiti Al-Azhar sebaliknya mahu ke tempat pengajian yang lebih baik dan mendalami Islam menurut kefahaman yang sahih maka ibu saya berkata : “ Moga Allah lindungi anak ku dari kesesatan dan kejahilan”.

Ketika saya memberitahu ibu saya bahawa saya telah menukar bidang pengajian dari undang-undang kepada pengajian Islam di UIA maka beliau berkata : “Moga Allah berkati anakku atas pilihannya yang bijak dan jadikanlah dia ulama yang soleh”

Ketika saya berkata kepada ibu saya bahawa saya hendak ke Yaman dan menyambung pengajian di sini maka beliau berkata kepada saya : “ Allah telah memberi kebaikan kepada anakku” lalu menyuruh saya tidak hanya belajar sebaliknya berkata kepada saya : “Wahai anakku mak nak, anak mak selain daripada belajar tegakkanlah Islam di mana sahaja sayang mak berada, jangan mengalah walau seorang diri, jangan lemah walau dikeji, ketahuilah kebenaran bersama dengan orang yang sedikit.”

Ketika saya dikeji dan dihina serta menghadapi fitnah dan tekanan daripada sebuah puak jemaah FIKRAH yang menzalimi saya kerana keluar dari jemaah mereka dan saya ditinggalkan oleh muslimah yang saya sayangi lalu saya mengadu kepada ibu saya lalu beliau menjawab : “ Wahai anakku, wanita itu mengadap dengan wajah syaitan dan janganlah tersesat oleh syaitan dan hawa nafsu kecewa, wahai anakku, perjuangan Islam itu ialah yang datang dari Allah dan rasulullah maka ikuti keduanya maka anakku akan sentiasa benar dan tenang”.

Ketika saya berkata kepada ibu saya, bahawa di Yaman ini pun saya tidak dapat terhindar dari dianiaya oleh golongan jemaah, golongan FIKRAH dan golongan yang membenci dakwah salafiyah maka beliau berkata kepada saya : “ Wahai anakku, mak tidak akan jemu berdoa semoga anak mak sentiasa dalam kebenaran tetapi mak tidak akan berdoa untuk anak mak tidak di uji dan tidak ditindas kerana itu sunnah perjuangan dan tanda kebenaran jadi sabarlah.

Ketika saya berkata kepada ibu saya pada suatu hari, mama, sampai sekarang saya belum mempunyai jodoh dan tidak menjumpai seorang muslimah pun yang dapat menjadi teman hidup saya. Maka beliau menjawab : “Sabarlah, redhalah dengan takdir Allah, juga mak sebagai ibu tidak mahu wanita biasa menjadi isteri kepada anak mak, sia-sia mak melahirkan seorang pejuang kemudian pejuang ini berkahwin dengan wanita biasa yang jahil sunnah dan agama tetapi mak mahu anak mak mendapat wanita solehah yang berjuang di jalan Allah dan darinya kalian melahirkan anak yang solehah dan generasi yang mengegarkan pintu-pintu kerajaan kuffar, membakar keberanian mereka dengan jihad di jalan Allah dan menegakkan Islam di atas darah-darah syuhada dan bangkai-bangkai musuh Allah”

Ibu saya selalu berpesan kepada saya, nilai sesuatu dengan ilmu dan kefahaman dan ketenangan, kemudian beramal dengan apa yang diputuskan dari kebenaran lalu berjihad padanya sehingga nyawa terkorban.

Mak tidak takutkah kalau saya mati syahid ? satu hari saya bertanya, lalu dijawab : “Anak mak tidak takutkah kalau harus masuk neraka ? Berjihadlah dengan nyawa itu baru tanda beriman kepada Allah”.

Suatu hari saya bertanya lagi, kalau saya mati dan mak tinggal seorang diri bersama adik-adik maka siapa yang akan hendak menyara keluarga ? Jawab ibu saya, selama mak mampu usahakan cari rezeki insyaAllah tidak mengapa. Lebih baik mak kerja kilang dan menanggung malu dan aib kerananya daripada mak memiliki anak dayus yang lari dari medan perang.

Wahai ibuku…
Engkau mendoakan aku syahid selalu…
Wahai ibuku, engkau mendoakan aku menjadi ulama sejak lahirku…
Wahai ibuku…
Engkau mendoakan kebaikan untukku selalu…

Aku tidak bermaksud mengecewakan dirimu..
InsyaAllah aku akan habisi nyawa ini sebagai mujahid di jalan Allah
Akan aku usahakan mencapai syahid di jalan Allah

Tetapi bukan sekarang
Tetapi aku bukan akan syahid seorang

Kini anak mak akan terlebih dahulu mentarbiyah manusia dengan kefahaman agama yang sahih, membina dakwah dan nasihat kepada masyarakat dengan hujah yang sahih.

Anak mak mahu mengubah masyarakat dari kejahilan kepada keilmuan dari kesesatan kepada kebenaran.

Pemerintah di Malaysia perlu dinasihati dan ditegur dengan hikmah lalu moga dibuka hati mereka kepada agama Allah dan bukanlah anak mak pengampu kepada pemerintah.

Pembangkang di Malaysia perlu dinasihati dan dibimbing supaya memahami dakwah sunnah yang sahih dan jalan yang benar dalam berdakwah maka bukanlah anak mak seorang yang pengecut atau jumud.

Golongan muda dan wanita muda di Malaysia perlu di bimbing dengan agama dan mengajarkan mereka kewajipan beragama dan tanggungjawab mereka terhadap syariat maka itu tugas anakanda sebagai seorang guru agama bukan alasan dari mengangguhkan jihad.

Anakanda mahu membina keluarga yang mewarisi anakanda dari ilmu dan kefahaman, mahu isteri yang melahirkan anakanda waris dan keturunan dan memikul generasi harapan.

Anakanda mahu mewujudkan kefahaman dan kekuatan Islam di tanahair yang anakanda cintai sebelum melangkah ke baitulmaqdis memusnahkan yahudi dan menghancurkan kuffar yang zalim memerangi umat islam di tanah arab.

Berilah anakanda peluang, sabarlah dan maafkan anakanda di atas melewatkan keinginan bonda mahu melihat darah anakanda di jalan Allah.

InsyaAllah satu hari akan tiba apabila bonda dibawa dengan pakaian berdarah anakanda dan bonda akan tersenyum suka melihat telah syahid anakmu di jalan Allah dan tidak sia-sia engkau melahirkan diriku apabila aku telah engkau serahkan dan laksanakan tugasmu sebagai ibu mithali yang mendidik diriku.

InsyaAllah wahai ibuku.
Inilah janjiku.

p/s :
Engkau bukan sebarang ibu
Tetapi engkau ialah ibuku
Engkau tidak bekata kepadaku carilah wang untuk masa depan
Tetapi engkau ialah ibuku yang berkata dermakan wang untuk masa depan

Engkau tidak berkata kepadaku
Belajarlah baik-baik supaya dapat pekerjaan yang baik
Engkau ibuku yang berkata kepadaku
Belajarlah baik-baik supaya dapat beramal menjadi seorang yang baik

Engkau tidak berkata kepadaku
Itulah nakal sangat kan sudah luka
Engkau ialah ibuku lalu berkata kepadaku
Baru luka sedikit sudah menangis itu belum lagi disembelih

Engkau ialah ibuku yang berkata kepadaku
Anakku sudah dua pertiga malam, bangunlah menunaikan solat malam

Engkau ialah ibuku yang berkata kepadaku
Jika anak mak tidak mahu pergi sekolah maka tidak apa tetapi pastikan anak mak pergi ke kelas
mengaji Al-Qur’an.

Engkau ialah ibuku
Bila aku tunjukkan keputusan sekolah engkau tidak terlalu mengisahkan
Engkau ialah ibuku bila aku memberitahumu aku menyelesaikan hafalan quranku, menghabisi kitab agama tertentu lalu engkau gembira dan seronok seolah aku telah berjaya menunaikan kehendakmu.


Ya Allah tidak ada ganti ibu seperti yang telah engkau kurniakan kepadaku
Ambillah nyawaku sebelum ibuku
Kurniakan hajatnya untuk melihat syahidku di jalanmu.
Amin ya rabbal alamin.

Copy dr blog ustaz emran...... sgt menarik!

08 January 2011

berhutang budi dan nyawa hihii


alhamdulillah.... dpd sem 1 sehingga sekarang baru tun dapat merasa 'demam'.... yela sakit kan tanda kite d beri perhatian oleh Allah heheee.... demam juga penghapus dosa2 kecil... demam juga merupakan bahang dr api neraka dan ubatnye / sejukkannya dgn air (info dr 1 buku tu), chheewwwaaahhh hahaha... haaaa kelebihan tun ketika demam ialah tiada siapa dapat kesan tun tgh demam... kehhh3... nampak seperti biasa, aktif dan boleh gelak2, rase panas dlm sejuk luar dan kadang2 sebaliknye...haha... hanya mak tun yg dpt mengesan... hebat mak tun nih... bg tun la kan, mak tun sgt dan terlalu hebat dlm menilai anak2 nye... x siapa dan x kan ade pengganti seperti mak tun....

nak d jadikan cerita tun berhutang ni dgn kawan tun, husna redzuan dan fathiah rusni, yg mane ketika tu dalam suasana lg berapa hari nak exam spm... demam exam la konon kah100... jarang demam tp demam utk time tu, frst time tun rase lembik.... macam d landa demam yg teruk... tetap p sekolah, tp tdo je lebih, makan ubat muntah balik + risau exam pon da nak dekat... rasenye dugaan nak exam kot, Allah nak bg susah dulu senang kemudian tp result mcm bese je wha1000.... adoooiii tun x pandai, tp mungkin pandai tang lain kot hahaaa pandai kelentong org wha3... tun berhutang budi dgn husna dan fathiah, sepanjang demam tu, husna dan fathiah yg jage tun, tolong tuam hehee.... wooowww baiknya husna dan fathiah... sampai mati tun akan ingat... hehehee... terima kasih yg x terhingga kpd husna dan fathiah... semoga Allah merahmatimu dan keluargamu.... tun akan ingat jase husna dan fathiah!




 
Selain tu, tun juga berhutang budi dgn maklang (adik abah) yg menjage tun d hospital ketika berlaku peristiwa hebat dlm hidup tun.... maklang yg x jemu2 dan x merungut jage tun selama 3 minggu kalau x salah.... maafkan tun sekiranya tun ade terkasar bahasa, terburuk sangka, terbuat perangai buruk (x mau makan, mengade2 betol) dan lain2... bersyukur ade org nak jage tun kat hospital... semoga Allah merahmatimu maklang....

dan tun berhutang budi dgn paknjang leh (ayah k.ipar, kawan abah).... sebab sudi jaga kami dan bg kami tempat tinggal semasa kami dlm keadaan terdesak sewaktu peristiwa hebat tu, bg kami semangat, bg kami makan yg hebat2, dan gembirakan hati kami..... hanya Allah yg dapat membalas jasa paknjang.... alhamdulillah3.... semoga Allah merahmatimu dan sekeluarga....

amin.........
uuwwwwaaaaaaaaaaaaaa.... terima kasih...

memujuk hati =(


Tun tidak berseorangan....


waktu pagi

Dgn nama Allah yg maha pemurah lg maha pengasihani

  1. demi waktu pagi
  2. demi waktu malam apabila gelap dan sunyi
  3. tuhanmu sama sekali tidak akan meninggalkanmu dan tidak akan membencimu
  4. sesungguhnya akhirat lebih baik bagimu daripada kehidupan dunia
  5. tuhanmu akan terus memberikan kurniaan kepadamu sehingga engkau benar2 berpuas hati
  6. bukankah dia mendapati engkau yatim piatu, kemudian dia melindunginya
  7. dan mendapati engkau berkeadaan sesat, lantas dia memberi petunjuk
  8. dia mendapati engkau seorang yg miskin, lalu menjadikan engkau orang yg kaya
  9. kerana itu, janganlah engkau bersikap kasar terhadap anak yatim
  10. janganlah menengking herdik terhadap orang yang meminta2
  11. dan hendaklah engkau sentiasa menyebut2 nikmat tuhanmu sebagai bersyukur kepadanya

jangan bersedih rahmah..... Allah sentiasa bersama...


*Allah Maha penyayang, d beri ujian berupa kesedihan, utk melunakkan hati hambaNya, d beri rasa keseorangan supaya hambaNya datang mengadu dan merayu padaNya.

*Rasulullah juga anak yatim piatu sejak kecil lg, terlalu besar dugaan baginda. Tidaklah d uji seseorang, melainkan sesuai dgn kesanggupannya.

*bersabar dan bertaqwa. Lazimi istikharah mintak Allah pandu ke jalan yg benar. Doakan akak jugak? (sentiasa ema doakan)

*msj dr k.farizah.... msj yg sgt bermakna + bernilai

Dari Mus’ab bin Said dari bapanya ra berkata : Aku bertanya kepada rasulullah siapakah manusia yang paling dahsyat menerima bala ? Maka dijawab : Para nabi kemudian yang seperti mereka dan yang seperti mereka. Diuji seorang manusia itu berdasarkan kadar agamanya, jika dia seorang yang kuat beragama maka kuatlah pula bala yang diterimanya, dan jika seseorang itu lemah agamanya maka diuji hanya pada kadar agamanya. Tidaklah hilangnya bala itu pada seorang hamba sehinggalah dia berjalan di atas tanah dengan telah terhapus segala dosa-dosanya” (hadis hasan Sahih, riwayat tirmidzi no. 2398, Ibn majah, Ahmad).

 


*kesedihan menyulitkan keadaan... uwwwaaaaaaaa, pergilah sedihhh