semoga berbahagia mendapat rahmat

limpah kurnia Tuhan yg Esa..........

19 December 2011

part time cuti sem,,,

apa kabo semua... lama dah x update blog nih... hehee

video

emmmm cuti ni korang2 semua buat gapo wehh? keje ke? kahwin ke?? jd orang ke? jd hantu ke??? kihh3.. cuti sem ni x sempat leee tun nak menikmatinya kerana kakak tun yg sorang tu telah terbersalin terlebih awal dulu kat melaka... plannya nak bersalin kat perlis nun dlm bulan 12, nak minta cuti awal kat boss dia x berani, hahaa, so dlm bulan 11, baby tersebut x sabau nak tgk dunia, tanda2 awal pon da keluar, so ape lagi kakak tun gelabah r, da la tinggal sorang2 kat rumah, suaminya kat terengganu, kerja haha.... kebetulan tun dgn adik xde rumah sbb p rumah kakak yg lg sorang kat johor nak tgk baby jugak... ni la baby aqram yg cute tuh


video

okeh sambung balik cerita tentang ibu bersalin... lepas tu kakak tun yg bawa kereta p klinik, dan masuk ambulans dgn sendirinya utk masuk wad kat hospital melaka tanpa bantuan nurse2, hebat weehhhh hahaha.... kakak cakap masa dlm perjalanan nak ke hospital, ada 3 lagi ambulans kat belakang... teringat pula tragedi 22. 11. 09,,, kalau korang ingat, korang memang ada memory yg baik la hihii... nak tau x, kebetulan hari tu sama dgn tragedi yg lepas tu... Allahuakbar...

sedang tun dan adik beradu, tiba2 abang kat kedah call yg kakak masuk hospital, apa lg balik melaka time tu jugak la... hehe... abang ipar ambik kat MC terus p hospital...

tadaaaaa! mcm dpt anak kembar pulak haha

yg cucuk2 ni paling kakak x suka dan yg ni adalah kali kedua dia kena
hahahaha

hari pertama...

ni aqram!

sape laaaa x sedih tun nak balik... hahaa

tgk tu, pegang jari tun rapat! haha

haaaa.... sekarang tun nak kenalkan kat korang tentang peralatan2 utk org dalam pantang... ni le kerja tun sepanjang cuti, nak cari rezeki lebih utk 10 suap nasi... hahaa...
bukan senang nak jd org dlm pantang dan bukan MUDAH utk menjaga org dlm pantang! baby wafdan ni kecik2 da berhijrah, lepas seminggu baby dan family p perak rumah abg ipar... dlm 2 hari balik perlis pulak, tok yg jaga makan minum kakak, kalau tun x boleh harap la, hahaa.. salah bg makan kang masuk wad balik.. hahahha


haa yg ni kelambu utk baby... kalau xde kelambu ni kat kampung tun, kering leee darah si baby tu... nyamuk sana xde belas kasihan lg dah... tp kan nyamuk kat sana x berbahaya mcm nyamuk kat taman2 tun tu... nyamuk kat taman2 tun sekor da gigit esok masuk hospital sebeb kena denggi kih3... penting bg makcik2 yg suka bela bunga dlm pasu bunga... buat sementara waktu nih, x payah lah bunga2 tu, semak je, tanam le pokok rambutan ke, mangga ke, durian dan lain2.. dapat le jugak makan... di samping tu boleh buat
bisnes, jual kat pasar...


emmm yg ni org panggil apa ek, alaaa yg ubat2 kena makan lepas bersalin tuh... makjun kan? hahaha lebih kurang r... senang nak cakap, set lepas bersalin... 


ni korang semua tau kan... yg pam2 tuh... hahaa... pam susu namanya
tok ckp kena ajar anak guna botol jugak, jgn menetek je kang ibu p kerja
jiran pulak tumpang menetek... pulak dah! hahaha



buku baby, sentiasa ada di sisi, kerana sgt penting sepanjang pembesaran baby, sentiasa kena ambil maklumat tentang baby... untuk memudahkan nurse ye jugak... ni bukan mcm buku sekolah nak tinggal2... ibu2 semua sila ambik perhatian hohohho

baju baby... x payah beli banyak2 sebab kawan2 kita akan bg time ziarah baby hehee
boleh jimat....

makanan ringan utk org dlm pantang... sgt sedih sebab kitorang makan mcm2, kakak makan terhad sikit... nasi putih, ikan, sayur, tiap2 hari sampai laaa habes pantang... jgn curi2 makan makanan yg di pantang, nnt badan merana hahhaa... ciaaannn






kenapa ibu pantang x boleh mencangkung? haa tanya la ibu korang masing2...
ni la toilet sementara bg ibu pantang... maklum la duduk kampung mana ada jamban duduk tuh, toilet pon kat luar... lipan, lipas, semut, semua menginap... hahaah


haaaa, ini pulak tungku... kegunaannya x sempat nak tanya pulak... mengelakkan angin masuk badan kot... hahahah
buaian utk baby, kena ade, kalau x jenuh dok dodoi guna tangan... hahaa

















tempat tidur baby, sweeeeet je ek... kite2 dulu pon time tgh tido sweeeeet je, tp bila mai tang besar, muntah hijau tgk, dgn mulut ternganga, berdengkur, air liuq
meleleh, eeeee












ni barang2 baby, minyak telon, tisu, pampes, bedak sejuk, minyak angin, spirit dan lain2...













 
hmmm... memang x mudah menjaga org dalam pantang, kejap2 nak tu, kejap2 nak ni, sabo je le, ni kalau upah org gaji pon mesti dorang mintak berhenti, penat wooo, haha... tp tu bukan jd masalah pon, yg besnya family tun da bertambah 4 org setelah pergi 4 orang.... yahooooo... Alhamdulillah...

No comments: